Pengikut comel saya :)

Link Exchange HERE !

Kaki Penipu !

Well , for today , aku nk bercerita skit tentang kaki penipu ni.

Bak kata "tipah tertipu lagi" , sure sakit sgt hati kan kna tipu dgn org macam tu .

Overall , org tu kita kenal sgt atau kita kenal .

Ape bestnya menipu ? Sudah sudah la . Tak baik buat mcm tu . Apa la perasaan org tu bila kne macam tu ? Tak pk ke?

Lagi lagi , April Fool la paling best org kata utk ditipu kan .

Sudahla , April Fool tu adat Barat . Itu cara diaorg , mmg la kita kata suka suka je , tapi mmg dilarang sangat sangat . Menipu ibarat berbohong . Berbohong tu la Allah paling benci . Tak percaya? Tgk bawah ni .

Dari Ibnu Umar r.a katanya: "Saya dengar nabi SAW bersabda:"Bagi tiap-tiap orang yang khianat (penipu) ada bendera yang dipancangkan tanda khianatnya di hari kiamat kelak." (Bukhari)

Tapi kalau still nak bohong jugak , sbnrnya boleh tapi tgk keadaan . Seperti hadis di bawah ni .

Dari Ummu kaltsum binti Uqbah bin Abi Mu’aith – dia termasuk muhajirat yang pertama-tama berbai’at dengan Nabi SAW – mengatakan bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Tidak termasuk pendusta orang yang memperdamaikan dua orang yang berselisih, dia mengatakan yang baik lalu dia berhasil dengan baik.” Kata Ibnu Syihab, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membolehkan orang berdusta, melainkan dalam tiga hal (1) dalam perang. (2) dalam mendamaikan dua orang yang berselisih (3) berita suami kepada isterinya dan berita isteri kepada suaminya.

So , bagi yg suka menipu tak bertempat atau erti kata lain kaki penipu , pikir kan lah kesannya tu ye.

So itu aje utk post harini , tunggu sahaja post seterusnya :)



1 comment: